کاربرد علوم کامپیوتر در پزشکی

سلام دوستان. به نظرتون علوم کامپیوتر تو پزشکی چه کاربردی میتونه داشته باشه؟ رشته یا گرایش خاصی هست که بشه مسیرمو به سمتش تغییر بدم؟ اگه آره آینده شغلیم چی میشه و کجا ها میتونیم کار کنیم؟

به رشته
Biomedical Engineering
نگاه کن . برای ساخت لوازم و برنامه های مربوط به پزشکی ساخته شده

1 پسندیده

در جریان باشید که تنها بخش جذاب توی دنیای مدیکال (که توی ایران موجوده و میشه روش حساب کرد)، medical imaging و computed tomography هست. وقتی از کلمه‌ی عام مثل «تجهیزات پزشکی» صحبت میکنید، تولید لباس پرستاری و سرنگ هم شاملش میشه! پس حواستون باشه مسیرتون اشتباه نباشه.

برای ورود به این حوزه‌ها (اگه از راه آکادمیک حرکت میکنید) باید به دنبال رشته‌ی مهندسی پزشکی برید. اینم خیلی عمومیه ولی بعد از فارق‌التحصیلی میتونید وارد یه شرکت توی حوزه‌ی مورد علاقتون بشید.

شرکتهای خصوصی توی ایران هستن که کارهایی توی این زمینه‌ها انجام میدن (و اصولا نماینده‌ی شرکتهای خارجی هستن). من (بدون مدرک دانشگاهی) توی یکیشون مشغول به کار هستم. نمیتونم مراحل ورود به این شرکتها رو توضیح بدم چون خودم به واسطه‌ی یکی از دوستام وارد شدم.
تنوع پروژه‌ها هم از web development معمولی هست تا پروژه‌های Medical Image Processing و PACS و نرم‌افزار کمک تشخیصی و پردازش تصاویر میکروسکوپ‌های دیجیتال و حتی پروژه‌های عظیمی مثل Smart Hospital.

خبر خوب اینه که اکثر کسانی که توی این حوزه هستن، دانش تکنولوژیشون پایینه و این مساله در کنار «نیاز به تاییدیه‌ی FDA برای محصولات» باعث میشه محصولات رقیب (خارجیها)، خیلی قدیمی و با راندمان پایین باشن.
البته خبر بد هم اینه که محصول شما بدون FDA و CE هیچ ارزشی نخواهد داشت و دریافت FDA هم پوست آدمو میکنه (یه پروسه‌ی حداقل ۶ماهه داریم برای هر آپدیت!!!) و فکر نمیکنم لازم باشه ذکر کنم که FDA یعنی U.S. Food and Drug Administration برای آمریکا هست و ایرانیها تحریمن.

خلاصه یه دنیای لنگ در هواییه :smiley:
دانش برنامه نویسی هم به تنهایی نمیتونه به شما کمک کنه. باید دانش medical و medical science هم کسب کنید.

به شخصه یه ریسک بزرگ کردم اومدم این سمت. الآن ناپایدارترین وضعیت ممکنو داره به خاطر تحریمها و خیلی مسائل دیگه. مثلا چندوقت پیش یه شرکت ایرانی که نماینده‌ی فیلیپس بود، برای دوزار سود بیشتر یه حرکت غیر حرفه‌ای انجام داد که باعث شد کل نمایندگی‌های ایران تق و لق بشه!
خلاصه از خارج ضربه میخوریم هم از داخل. از اونطرف تحریم میکنن از اینطرف میگن «اگه میخواید جنس وارد کنید باید توی صف بمونید تا ما بهتون دلار بدیم وگرنه قاچاق محسوب میشه»!!!

1 پسندیده

من تو ارشد یک استادی داشتم که فکر کنم انفورماتیک پزشکی خونده بود روی سیستم های جامع بیمارستان کار می کرد مواردی مثل HIS و …ولی این رشته هارو در ایران نخونید به فکر دانشگاه خوب در بیرون کشور باشید

3 پسندیده

موافقم.

منم HIS توی ایران ندیدم. البته یه cancer center داره راه میفته (اینم لنگ در هواست) که به حرف، خیلی دوست دارن این چیزای خفنو داشته باشن ولی در عمل یه جای کار میلنگه و پروژشون اونطوری که باید پیش نرفته تا حالا. (مثلا ۴تا دستگاه پرتودرمانی توی مرکز گذاشتن در حالی که هر دستگاه اینقدر خطرناکه که باید ۱۰کیلومتر با دستگاه دیگه فاصله داشته باشه!)

ولی خیلیا ادعای PACS دارن و اخیرا موضوع داغی شده. حتی صاایران هم علاقه نشون داده (ولی مثل همه چیز، اینم فقط برای show off هست. من که فکر نمیکنم آبی گرم بشه)

زیاد نمیتونم دقیق حرف بزنم چون دقیق نمیدونم. ولی وضعیت یه کم قمردرعقربه.

2 پسندیده

ببینید اون چیزی که مدنظرمه رشته ای که مستقیما با جون بیمار در ارتباط باشه. مثلا تو تشخیص و درمان کمک کنه. کاری که یه چیزی شبیه دکتر های متخصص باشه و از الگوریتم ها تو درمان و تشخیص کمک بگیره و خطای کمتری داشته باشه نسبت به تصمیم انسانی. تو دنیا کسی سراغ داره همچین کاری انجام بدند؟‌

شما توجه داشته باش که به خاطر یه باگ کوچولو وسط برنامت ممکمنه دوهزارنفر بمیرن!

اگه گوگل باگ داشته باشه مردم بهش میخندن و اسکرین‌شاتشو استوری میکنن.
اگه پی‌پال باگ داشته باشه طرف یه پولی از دست میده یا یه پول بادآورده به دست میاره و بعد از ۲۴ساعت همه چی به حالت اول برمیگرده.
اگه یه نرم‌افزار پزشکی باگ داشته باشه، طرف قبل از اینکه خوشحال یا ناراحت بشه میمیره.

و این اتفاقها میفته حتی با test coverage = 100%

بله. شرکتهایی هستن که نرم‌افزار کمک درمانی مینویسن ولی توی ایران سراغ ندارم. و این نرم‌افزارها معمولا به این شکل هستن که توی بخش اورژانس استفاده میشن که ساعت ۴صبح که پزشک فوق تخصص خونشون خوابیده، یه پزشک عمومی به بیمار نگاه کنه، بعد به مانیتور نگاه کنه، بعد بگه «بفرستیدش بخش» یا «بفرستیدش مراقبتهای ویژه»

نرم‌افزارهای هم هستن که به پزشکهای فوق تخصص کمک میکنن تشخیص بده بیمار بهتره کجا نگهداری بشه و چه مراقبتهای ازش انجام بشه و کی مرخص بشه. ولی اینا هم مشکلات خاص خودشونو دارن. قبلا توی تاپیکهای دیگه درموردشون صحبت کردم. به شخصه از همچین پروژه‌هایی میترسم.

نرم‌افزارهایی هم هستن برای تشخیص وضعیت بیماری. مثلا تشخیص خوش‌خیم یا بدخیم بودن تومورهای سرطانی، بدون نیاز به نمونه‌برداری. یه تاپیک کامل درموردش زدم.

نرم‌افزارهای زیادی هم هستن برای کمک به یادگیری پزشکها و دانش‌آموزان پزشکی. مثلا جراحی توی محیط AR و VR.
یه نرم‌افزار هم دیدم وقتی بیمار اسکن MRI میشه، مدل سه‌بعدیشو میسازن و توی جلسات بیمارستان بررسی میکنن که چیکار باید انجام بشه و چه جور جراحی باید انجام بدن. (کلا پردازش دیتاهای MRI و fMRI رو خیلی دوست دارم)

ولی همونطور که گفتم، توی ایران پتانسیلش وجود نداره.

1 پسندیده

من پروژه ام در ارشد بهینه سازی کسب و کار های اینترنتی برای توریست پزشکی بود حتی اینم جوابگو نبود وقت و زمان خودتون رو براش در داخل نگیرید

1 پسندیده

بهترین کاربرد مهندسی نرم افزار ( و علوم کامپیوتر) در علوم پزشکی و روانپزشکی هوش مصنوعی هست. از زیر شاخه های هوش مصنوعی می‌شه به داده کاوی و یادگیری ماشین و یادگیری عمیق اشاره کرد. در این صورت موقعیت های شغلی خیلی زیادی در مراکز تحقیقاتی پیدا می‌کنید.